Acerca de

01.Topview_TwoTriangles_Architect_K.jpg
02.South_Perspective_10_TwoTriangles_Architect_K.jpg
11.North_Perspective_01_TwoTriangles_Architect_K_.jpg
12.Entrance_TwoTriangles_Architect_K.jpg
27.Entrancegarden_TwoTriangles_Architect_K.jpg
14.Sand_Pond_TwoTriangles_Architect_K.jpg
15.1st_Floor_TwoTriangles_Architect_K.jpg
17.2nd_Floor_TwoTriangles_Architect_K.jpg
18.Outdoor_Corridor_TwoTriangles_Architect_K.jpg
19.Rooftop_Gate_TwoTriangles_Architect_K.jpg
20.Ocean_Cinema_01_TwoTriangles_Architect_K.jpg
21.Ocean_Cinema_02_TwoTriangles_Architect_K.jpg
26.Rooftop_Perspective_01_TwoTriangles_Architect_K.jpg
TwoTriangles_Site.png
TwoTriangles_OneTriangle_edited_edited.j
TwoTriangles_TwoTriangles_edited.jpg
TwoTriangles_Viewing_edited.jpg
TwoTriangles_SitePanorama.jpg
TwoTriangles_Siteplan.png
TwoTriangles_1stfloorplan.png
TwoTriangles_2ndfloorplan.png
TwoTriangles_3rdfloorplan.png
TwoTriangles_Section.png

TWO TRIANGLES

바다 풍경, 도시 리트리트 건축 (Retreat Architecture)

A cafe is not anymore just a commercial space. The user’s action taking place is quite public and open. The Cafe should serve as libraries, as spaces to meet friends or colleagues, as concert halls, as spaces to recharge or seek inspiration, and even as children’s playgrounds. In Korea, Cafe has been a popular architecture category in recent times as an easy-taking Instagram shoot place. With the trend, cafes can be the place to let people feel the value of architecture.

 

We allocated two triangles that were derived by considering the shape of an obtuse angle along the lines of the site. The allocation is the strategy to make two different ocean views of East & South, providing the experiences of going back and forth between the two triangles of different levels. In contrast to the notion that the intended scenery would open up if the user follows the neatly organized circulation path, the potential for choice was necessary for determining the circulation inside the building, and there is an unfamiliar feeling that the impression is continuously cross-edited according to their selection. As a result, the experiences from the scenery of the ocean in the intended spaces become ‘Moments of Space,’ which are instantly recognized and operated by users. In that process, the café’s function, like libraries, salons, concert halls, and recharging spaces, has been exceptional in their daily lives.

 

The next is the architect’s clear intention to achieve the quality of space: In order to enhance their immersion level, the interior and exterior materials are simplified to exposed concrete; the newly-blended and created terrazzo floor, in addition to the ceiling surfaces divided by formwork lines as the vertices, are to give a floating color and texture; the walls that control the reverberation of sound by rendering the concrete surface uneven with chamfer strips; 25mm-thick steel curtain walls applied to avoid blocking the view; the part connected to the transom is flattered to appear as a single member; and the poster-tension method was applied to the 20m-long hypotenuse open to the sea for a dramatic experience. 

Two Triangles offers an enchanting encounter with nature through the geometric plan, ascending circulation, and a palette of monotones.

⎪Project director : Kichul Lee

⎪Project team : Gyuhee Park

⎪Design period : Mar. - Dec. 2019

⎪Location : Ulsan, Korea

⎪Programme : neighbourhood Living Facility(Cafe)

⎪Site area : 1,256㎡ 

⎪Building area : 449.58㎡

⎪Gross floor area : 833.96㎡

⎪Building scope : 3F

⎪Height : 14.9m

⎪Structure : reinforced Concrete

⎪Exterior finishing : exposed Concrete, chipped Concrete

⎪Interior finishing : exposed Concrete

⎪Construction : Chae Heon Construction Co.,LTD.

⎪Photographer : Joonhwan Yoon

 투 트라이앵글(Two Triangles)은 대도시 울산의 근교 해안에 위치한 근린생활시설(카페)이다.  최근 들어 시민들은 커피 산업 및 문화의 성장과 더불어 코로나 19 감염병의 세계적 대유행을 겪게 되면서 일상 속 휴식처에 대한 관심을 갖기 시작하였고, 대도시 근교에는 이를 충족시켜주는 다양한 유형의 카페가 생겨나고 있다.  즉, 커피 한 잔의 비용으로 농밀한 쉼을 추구하는 공간에 대한 관심과 수요는 이전과는 다른 다양한 형태와 공간의 건축이 생성될 수 있는 계기를 마련해 주고 있다. 이러한 상황 속에서 투 트라이앵글의 건축은 한 두 명의 클라이언트가 아닌 불특정 다수를 위한 리트리트 건축을 목표로 대지가 가진 환경적 조건을 보다 적극적으로 해석하여 적용한 건축이다.

 Two Triangles는 동해 바다가 바라보이는 작은 언덕 위에 위치하고 있다. 동쪽으로는 대자연의 망망대해가, 남쪽으로는 삶의 터전인 작은 어항이 보이는 유사하지만 다른 두 바다 풍경을 마주하고 있다. 유사하지만 각기 다른 바다 전망을 가진 리트리트의 건축으로 치환하기 위해  ‘한 꼭지점에서 반대편 선분을 바라보는 도형’인 삼각형을 공간의 기본 단위로 조직하였다. 즉, 두 개의 삼각형으로 사다리꼴 평면을 구성하여 대지에 존재하는 동, 남측의 바다 전망 모두를 바라볼 수 있게 하였다. 그리고 이용자의 다양한 공간적 경험과 바다를 바라보는 다양한 조망점을 만들기 위해 서로 다른 높이를 가진 공간을 수직적으로 배열하여 각기 다른 전망과 높이를 가지는 4개의 삼각형 공간을 형성하였다. 또 동선은 이들  4개의 삼각형 공간의 빗변을 따라 각 꼭짓점에 이르게 구성함과 동시에 조망을 위한 공간은 비워두었다.